Ostukorv
Kogus:
Kokku:

 

Meesõbrale

Lähen kohe e-poodi >>>

Miks on mesi kasulik, miks peaks seda tarbima?
Mesi  on palju rohkem kui lihtsalt magusaine. Mesi on bioloogiliselt aktiivne, ei hakka siikohal üles lugema, mida kõike kasulikku sisaldab, sellest on leida niigi palju infot. Lisaks sellele kiirendab mesi ainevahetust ja omab seega kaalulangetavat mõju. Muidugi mõistlikkuse piirides, nt igal õhtul nii kl 6-8 paiku kruusitäis teed magustatud meega. Loomulikult imerohi ei ole, tuleb ikka jälgida päevast kalorite hulka ja liikumisaktiivsust, aga abiks siiski! Kuna mesi on organismile väga hästi omastatav, siis on see väga hea ravimtaimede viija organismi.

Milline on parim mesi?
Inimestel on tihti omad põhjendamata arvamised. Mõni arvab ekslikult, et kristalliseerunud mesi on suhkruga segatud (ja kui on suure teraga kristallid, siis need on kindlasti suhkrukristallid), mõni jälle vastupidi, et talvel vedel mesi on üle kuumutatud või kunstlik ega kõlba kuhugi ja palju muid huvitavaid mõtteid.
Iga mesi on unikaalse koostisega. Kristalliseerumise kiirus sõltub korjetaimedest ja mesinik seda kuidagi mõjutada ei saa. Mõni mesi kristalliseerub juba päevade jooksul, mõni püsib vedel mitu kuud. Mesi tuleb tarust reeglina kvaliteetsena. Sõltumata sellest, millised korjetaimed on ümberringi. Pean vajalikuks märkida, et põllukultuurid (sh raps, uba) ei halvenda kuidagi mee kvaliteeti. Hoopis tähtsamat rolli mängib mesinik ja mee edasine käitlemine.

Kuidas mesinik saab mõjutada mee kvaliteeti?
Ega paremaks ei saagi teha kui mesilane juba selle teinud on. Küll aga on mitmeid võimalusi mee kvaliteeti rikkuda. Hea mesinik peab oskama teha kõik mee kvaliteedi säilimiseks. Loen siinkohal üles mõned olulisemad:
  • talveks söödetakse mesilastele teatavasti suhkrusiirupit. Peab oskama suunata kevadeks järgijäänud siirupikärjed mesilaspere enda söödatarbimisse ja oskama välistada nende sattumist lauamee sisse. See on lihtne, aga ka vigu teha on lihtne!
  • kasutama mesilasperede raviks ainult legaalseid ravimeid ja lubatud ajal. Lestaraviks eelistatult orgaanilisi happeid, mis on looduslikud ja lubatud ka mahemesinduses. See on võimalik, sest org happed on väga tõhusad. Kuna hapetega töötlemine on töömahukam võrreldes keemiliste ribadega (mis pannakse taru sisse kohe meekärgede vahele) siis paljud mesinikud kasutavad siiski neid. Väga levinud on venemaa illegaalsete (ehk keelatud) keemiliste ribade kasutamine, sellist "põrandaalust" kaupa pakutakse lausa avalikult mesindusfoorumites.
  • võetavad meekärjed peavad olema küpsed, mida rohkem kaanetatud, seda parem. Tõsi, praktikas tuleb teatud juhtudel võtta ka mõningaid vähemkaanetatud kärgesid, aga siis peab olema mee niiskuse mõõtmise võimalus, et tagada mee kvaliteet.
  • tugevatest peredest tuleb kvaliteetsem mesi kui kiratsevast nõrgast perest.
  • hügieen ja kaasaegsed roostevaba meekäitlusseadmed. Uus ja puhas pakketaara. Kui keegi müüb mett nt Felixi hapukapsapurgis (tihti on kaanel tunda hoolimata hoolikast pesemisest ka hapukurgi lõhna, haruldane ei ole isegi rooste), siis on alust kahelda sellise mesiniku ka muudes hügieenitingimustes.
  • mee sulatamisel ja töötlemisel peavad olema täpsed termostaadid ja seadmed. Mingi pliidi peal või saunas sulatamine ei ole kontrollitav.
  • säilitustingimused.

Kokkuvõtteks, parim mesi on see, mida usaldad ja mis sulle maitse poolest meeldib, millega oled harjunud!

Lähen e-poodi valima >>>


Vedel mesi - mesi on vedel suvel vurritamisjärgselt 1 nädal kuni mõni kuu, sõltuvalt mee koostisest. Glükoosirikas mesi hakkab kristalliseeruma juba nädalaga, fruktoosirikas mesi aga püsib vedel märksa kauem. Talvel kaubanduses olev vedel mesi on alati sulatatud. Vedel mesi on peamiselt suvine teema, selles on emotsiooni, värsket lillelõhna ja -maitset! Talvel me seda ei paku, kuigi suurema koguse korral saame sulatada (alates 15kg).

Kristalliseerunud ehk kõva mesi - see on töötlemata, kõige naturaalsem. Kindlaim kvaliteedi garantii! Mida vähem inimene sekkub, seda väiksem on võimalus mee kvaliteeti rikkuda. Samas, küllaltki kõva, ses mõttes ebamugav tarvitada. Soojendamisel siiski pehmeneb nii, et saab normaalselt kasutada.

Kreemjas ehk võidemesi -  mesi on alati nii pehme et ei pea lusikat murdma. Kreemjas mesi saadakse mehhaaanilise mõjutamisega mee algse kristallstruktuuri lõhkumise ja kontrollitud kristalliseerumisega madalal temperatuuril. Sellist mett on mõnus kasutada, pehme, ei tilgu (oluline just lastega peredes) ja biokeemilised omadused on üsna võrdväärsed töötlemata meega. Usun, et see on tulevikutrend.

Maitsemesi (kaneeli või ingveriga) - see on samuti kreemja konsistentsiga. Juba purgi avamine toob tuppa jõuluhõngu ja sobib kasutada talv läbi nii tee sisse kui pühapäeva hommikuse pannkoogi peale. Suurepärane kingiidee!